2008.
07. 12.

Első Egyházmegyei Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat

Magyarlaki résztvevői is voltak a Szombathelyi Egyházmegye első ízben megszervezett ifjúsági gyalogos zarándoklatának július második hetében.

Fekete Szabolcs atya, az egyházmegye ifjúsági referense által szervezett zarándoklathoz csatlakozott a Szentgotthárdról évente Máriacellbe gyalogló csoport is, melynek tagjai között magyarlakiak is helyet kaptak. Mi több, a mi kis csoportunk biztosította a zarándokcsoport kántorát, Petrovics Magdi szemályében, illetve az ifjúsági zarándoklat legfiatalabb tagja is magyarlaki volt, Frigy Bernadett, aki nem egészen 9 évével hősiesen teljesítette a felnőtteket is próbára tevő távot. Mihalik Móni és Frigy Józsi egészítették ki még községünk négy fős “küldöttségét”.

Július 9.-én indultunk Güssingből a püspöki szentmise után 4 napos zarándoklatunkra. Egyházmegyénk vezetője, Veres András püspök atya sem Szombathely felé vette innen az irányt, hanem a fiatalokkal, idősebbekkel együtt becsülettel végig gyalogolta a kb. 140 kilométeres távolságot. Az útvonal a korábbi években megszokotthoz képest jelentősen nehezebb fizikai megpróbáltatásokat jelentett a résztvevők számára, megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb (zömében nagyobb) hegyre kellett felkapaszkodnunk, majd leereszkednünk.

Lelkiekben viszont ezek a nehézségek is csak fokozták bennünk azt az érzést, amely egy gyalogos zarándoklat során kiben így vagy úgy megfogalmazódik: bár folyamatosan úton voltunk a Máriacelli Szűzanya felé, mégis mintha a 4 napban sikerült volna kicsit megállnunk a mindennapi rohanásban, tudtunk 4 napnyi időt fordítani arra, ami mindenki számára a legfontosabb kellene, hogy legyen, imádkozni a Jó Istenhez, elmélyülni Istenhez és Jézusunk Édesanyjához fűződő kapcsolatunkon. A fizikai próbatételek által kicsit úgy érezhettük, hogy bűneink egy részét lerakhattuk Mária elé a Bazilikában, remélhetőleg annál még többet is.

Szombaton, 12.-én érkeztünk meg Máriacellbe, ahol a fogadásunkra érkező körmendi, szentgotthárdi és természetesen magyarlaki hívekkel való örömteli, könnyes találkozás után hálaadó szentmisén – melyen Magdi orgonált és énekelt – vettünk részt az utánunk néhány perccel megérkező gencsapáti zarándokokkal, akiknek ez volt a jubileumi 10. gyalogos zarándoklatuk, valamint a herényi zarándokcsoporttal együtt.

Kissé fáradtan, de lelki és fizikai élményekkel eltelve a busszal érkező rokonokkal, ismerősökkel indultunk haza, a buszon már a következő évi zarándokutunkat tervezgetve.

Képek az idei év zarándoklatáról megtekinthetők a Képgalériában.

© 2019 Magyarlak Község Ökormányzata
Weblapkészítés: OnceMedia