Polgármesteri köszöntő

1„A természet, természetesen”

Szeretettel köszöntöm Önt Magyarlak község honlapján.

Monek Dávid vagyok, a település polgármestere. Bemutatom falunkat, és egyben tisztelettel meghívom, hogy személyesen győződjön meg e csodálatosan szép, festői környezetben elhelyezkedő település értékeiről, természeti adottságairól.

Magyarlak az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága területén található. A község, Szentgotthárd város keleti szomszédjaként, a Rába folyó déli partján, csodálatosan szép, csendes környezetben helyezkedik el. Délen az Alpok egyik nyúlványa, északon a Rába folyó, keleten és nyugaton egy-egy csörgedező patakmeder határolja.

A két, egykor különálló falu, az első írások szerint, Lak 1354 és Háromház 1548, a szentgotthárdi ciszterci apátság birtokaként szerepelnek forrásainkban. A mai Magyarlak község, ennek a két egykori falunak az egyesülésével 1935-ben jött létre. Közel 800 lakosa van. Képviselőtársaimmal és a hivatal dolgozóival, azon munkálkodunk, hogy településünk, mindannyiunk számára otthonosabbá, vonzóbbá váljon. Mindenképpen ki kell használnunk a teremtő által, nekünk ajándékozott természet, csodálatos adottságait. Ilyen többek között a Rába folyó, amely Magyarországon szinte utolsóként megmaradt vadvízi folyó. Régi kedvence, nemcsak a vízi túrázóknak, de a horgászok körében is felejthetetlen, élményekben gazdag lehetőséget biztosít.

A falut déli oldalról kísérő dombokat erdők és szőlőskertek borítják. Az odavezető út mentén találhatók, Jézus Krisztus keresztútját bemutató, fába vésett, fakeresztekre elhelyezett stációképek, amelyek a „szőlőhegyi pincéknél” érnek véget. Mielőtt felérnénk a hegygerincre, visszatekintve a falu irányába, csodálatos panorámában gyönyörködhetünk, hiszen a falu és a Rába-völgye felejthetetlen látványt nyújt, mindannyiunk számára. Továbbhaladva az erdők és szőlőskertek által borított környezetben, a kristálytiszta levegőn, rövidebb-hosszabb sétákat, túrákat lehet tenni a kijelölt és jelzett túraútvonalakon.

Ezért is választottam mottóul: „A természet, természetesen”

A Rába folyó és a Szőlőhegy között ékeskedik a településünk, virágos, gondozott utcáival és takaros, nyugodt falusi idillt sugárzó házaival, barátságos, vendégszerető, kedves lakóival.

A hármas határ közelsége miatt jó kiindulópontja lehet az Őrségbe, Ausztriába, Szlovéniába tervezett túráknak, utazásoknak is.

Mi Magyarlakiak, szeretettel várjuk és fogadjuk Önt!

Tisztelettel:
Monek Dávid
polgármester

© 2022 Magyarlak Község Ökormányzata
Weblapkészítés: OnceMedia