2009.
05. 24.

Szent Orbán szobra a magyarlaki szőlőhegyen

Csodaszép napsütésben, szabadtéri szentmise keretében került sor Szent Orbán szobrának felszentelésére a magyarlaki szőlőhegyen május 24.-én.

Szép számban gyülekeztek idősek és fiatalok a nevezetes eseményre, volt aki az árnyékot kereste, volt aki engedett a verőfény csábításának. Hely persze mindenkinek jutott, akár a sátorban vagy a közeli fák alatt elhelyezett padokon. Ezeket, akárcsak a hangosítást, vagy az oltárként funkcionáló emelvény felállítását az ünnepséget tető alá hozó magyarlaki szőlősgazdák és a polgármesteri hivatal dolgozói biztosították nem kevés munkát befektetve mind a szervező, mind a kétkezi munkába.

Ünnepi beszédében Monek Gyula polgármester az összefogás erejét hozta fel követendő példaként, megemlítve, hogy a szobor felszentelése csak az első állomás Magyarlak Szőlőhegyének turisztikai és zarándok célállomássá válása érdekében. Külön köszönetet mondott községünk ügyes kezű fafaragójának, Mesics Imrének, aki tehetségét nem előszór bizonyítva faragta ki a szólóművesek védelmezőjének, Szent Orbánnak a szobrát. Külön emeli alkotásának fényét Imre magyarlaki mivolta mellett, hogy a szobor alapanyagát is egy magyarlaki fa biztosította, nevezetesen a templom melletti temetőben néhány évvel ezelőtt kivágott öreg hársfa.

Takács Gyula plébános a szentbeszédében külön kiemelte a helyiek fáradozását e nemes ügy érdekében, mellyel magunk közé hívtunk egy szentet, hogy együtt fáradozzunk a hétköznapok teendőit végezve, de ugyancsak vele együtt örüljünk ünnepeinken, mindeközben magunk is – akárcsak a szentek – közelebb kerülve az egyetlen Jóhoz, Istenhez. A Szent Orbán szobor felszentelése és egyúttal a magyarlaki hívek közös megáldása szintén ezt az egységet szimbolizálta.

A szentmise zárásaként, a felemelő ünnepség nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével nyerte el végső fényét.

Képriportunk a szentelésről és a szentmiséről megtekinthető a Képgalériában.

© 2019 Magyarlak Község Ökormányzata
Weblapkészítés: OnceMedia