2008.
01. 18.

A megye biztonságos települése

A közel nyolcszáz lelket számláló Magyarlak kapta meg a megtisztelő címet.

Egyházasrádóc után most Magyarlak szerepelt sikeresen a Vas Megyei Közgyűlés által kiírt Vas Megye Biztonságos Települése elnevezésű pályázaton. Hazánkban Vas megyében alkották meg elsőként a megyére kiterjedő biztonsági programot. Majd arra ösztönözték a települések vezetőit, hogy ők is készítsék el a saját biztonsági programjukat – mondta el Pajor András, a megyei önkormányzat rendészeti szakbizottságának elnöke.

Számos önkormányzat ezt meg is tette, viszont voltak olyan települések, amelyek nem. Az utóbbiak ösztönzése érdekében született meg a Vas Megye Biztonságos Települése cím öt évvel ezelőtt. Minden második évben megválasztják a megye biztonságos városát is, és tavaly Celldömölk nyerte el a megtisztelő címet. Pajor András hangsúlyozta, az erkölcsi megbecsülésen túl anyagiakkal is támogatják a győztest, ezt az összeget a közbiztonság fejlesztésére kell fordítani. Egyre sikeresebb a program, évente 10-13 pályázat érkezik. A megyei rendőr-főkapitányság véleményezése alapján a megyei rendészeti szakbizottság terjeszti a közgyűlés elé a győztes település nevét.

Monek Gyulától, Magyarlak polgármesterétől megtudtuk, az önkormányzat célja, hogy aktívan hozzájáruljon a település közbiztonságának javításához. Ezért is szorgalmaták a polgárőr-egyesület felállítását, amelynek munkáját a jövőben is támogatni kívánják. A polgármester kiemelte, a Vas Megye Biztonságos Települése cím méginkább arra sarkallja a képviselő-testületet, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a településen élők biztonságáért. Ezért a jövőben is együtt kívánnak működni a megye és a kistérség rendészeti szerveivel. Monek Gyula hangsúlyozta, az elnyert összeget a közbiztonság további javítására fogják fordítani. A polgárőrség nemrég kapott az önkormányzattól egy helyiséget. Ez az épület már felújításra szorul, az elismerés mellé járó pénzt ennek a rendbetételére és eszközbeszerzésre fordítják majd. A polgárőrök jelenléte miatt az elmúlt években tovább csökkent a bűnözés Magyarlakon. Megvannak a tervek, hamarosan elkészül egy lista, amely tartalmazza, hol élnek a községben idősek. A jövőben az ő biztonságukra még nagyobb figyelmet kívánnak fordítani.

© 2019 Magyarlak Község Ökormányzata
Weblapkészítés: OnceMedia